Liersesteenweg 173

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7269
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van een bedrijfsgebouw met appartementen, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. Beide onderzoeken leverden geen relevante archeologische sporen of vondsten op.

De landschappelijke boringen vertonen een gelijkaardige profielopbouw, weliswaar met sterk verschillende diktes van de horizonten. De C-horizont bevindt zich algemeen rond de 13,1 tot 13,5 m +TAW. Het plangebied is gelegen in een algemeen iets lager gelegen zone, welke nog verder
afloopt in zuidelijke richting naar de Rashoevebeek. Het relevante archeologisch niveau bevindt zich op circa 75 à 100 cm-mv. Op 1 boring na die stuitte, vertonen alle boringen een A/C-profiel.

De tijdens het proefsleuvenonderzoek aangelegd profielputten bevestigen de A/C-bodemopbouw, vaak onder een dump van bouwafval. In een van de profielen was nog een restant van een E- en B-horizont waar te nemen, wat mogelijk verwijst naar een lokaal micro-reliëf dat vanaf de late middeleeuwen geëgaliseerd werd.

Er werden binnen het plangebied enkel verstoringen aangetroffen. Noch werden er vondsten gedaan die de aanwezigheid van een archeologische vindplaats suggereren.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba