Plein 13

Beschrijving

De noodopgraving van 1999 werd uitgesteld door gewijzigde bouwplannen maar had wel sterke indicatoren voor archeologisch erfgoed:

*Er was een Romeins grafveld in de buurt aanwezig

*Er waren mogelijks vondsten van 1302, de Gulden Sporenslag

*Er zijn afvalputten uit de 17de en 18de eeuw gekend

*Er zijn mogelijks resten van woningen, gesloopt in 1647 voor aanleg van het Plein (bij de citadel)

Voorafgaand aan een bouwproject werd een terrein van 2563m² met 7 proefsleuven onderzocht. Er werden groten kuilen met rechte wanden (zandwinning?) aangetroffen. In alle kuilen werd Romeins materiaal aangetroffen, in enkele ook laatmiddeleeuws. Het Romeins materiaal dateert van de 1ste tot de 3de eeuw na Chr.

Bron: Opgravingen 1999 Archeologische stichting voor zuid-west-Vlaanderen
Auteurs: Despriet, Philippe; Lemay, Nancy

Grote rechthoekige kuilen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: extractiekuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Grote rechthoekige kuilen met rechte wanden. Mogelijks zandwinningskuilen. In alle kuilen wordt Romeins materiaal aangetroffen, in sommige ook laatmiddeleeuws. De theorie is dat deze kuilen in de late middeleeuwen gegraven werden, waarbij Romeinse sporen vergraven werden. Verder onderzoek zal dit uitklaren.

Laatmiddeleeuwse ceramiek

Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Enkele kuilen bevatten naast Romeins, ook laatmiddeleeuws materiaal: steengoed, rode en grijze ceramiek.

Romeins materiaal

Datering: Romeinse tijd
Typologie: ambachtelijke objecten, bouwmaterialen, kleding en -accessoires, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, metaal, mortel, uitvloeiingsgesteente

Beschrijving:
De kuilen bevatten verschillende soorten ceramiek uit de Romeinse periode: terra nigra, zeepwaar, grijs gedraaid deel geglad,kruikwaar, Pompejaans aardewerk, Scheldevallei kruikwaar, gebronsd aardewerk, terra sigillata, kruikwaar Maasland/Rijnland, aardewerk met chamotteverschraling en briquetagemateriaal
Daarnaast was ook dierlijk bot en glas van een Romeinse fles aanwezig. Fragmenten bouwmateriaal waren vooral resten van tegulae en imbrices. Daarnaast was er ook een groot bouwelement met opstaande rand, verschraald met vulkanisch materiaal en met mortel aan de onderzijde. De metaalvondsten beperkten zich tot een fibula uit de 2de eeuw.