Ninove Armand De Riemaeckerstraat

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek bracht een bijzonder nat terrein aan het licht waar de aanwezigheid van een oude noord-zuid geörienteerde, 6,2m brede en 1,43m diepe gracht kon worden vastgesteld centraal in het terrein. Op basis van het vondstmateriaal in de gracht wordt deze gedateerd in de volle/late middeleeuwen. Ergens op het einde van de late middeleeuwen, zeker vóór het midden van de 16de eeuw (cf. kaart van Deventer), werd deze gracht
gedempt.

Vanaf dan ziet men blijkbaar ook de mogelijkheid om binnen het terrein occasioneel afval te dumpen. Hiervan getuigen 10 afvalkuilen die op basis van hun vondstmateriaal te dateren zijn vanaf de nieuwe Tijd en later. Ze bevatten onder meer baksteen- en kalkzandsteenfragmenten, mortel en houtskool, soms ook dierlijk botmateriaal met snijsporen naast aardewerkfragmenten.

In het uiterste westen van het projectgebied kon ook de oostelijke aanzet van de oude Dender-arm worden vastgesteld zoals hij ook zichtbaar is op o.a. de Villaretkaart (1745 – 1748) en Poppkaart (1842 – 1879) en die dus zeker tot in de 19de eeuw open lag.

Ter hoogte van de Kaardeloodstraat maakt proefput 1 duidelijk dat de bodem daar, behoudens enkele muurfunderingen van de recente straatbebouwing, voornamelijk bestaat uit puinpakketten. Sporen van de historische bebouwing worden daar niet meer verwacht.

Bron: VINCENT R. & BARTHOLOMIEUX B. 2021: Nota. Ninove Armand De Riemaeckerstraat, Ingelmunster.
Auteurs: Bartholomieux, Bart

Afvalkuilen uit de nieuwe tijd

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: afvalkuilen, bouwmaterialen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk)

Beschrijving:
Tien kleine kuilen met afval en bouwpuin werden aangetroffen tussen de Dender-arm en de gracht. Zeven van deze kuilen werden tevens in profiel waargenomen, Al deze kuilen zijn gevuld met een donkergrijze zandleem en bevatten in min of meerdere mate bouwpuin, maar ook botten met snijsporen. Het betreffen allemaal afval- en puinkuilen. Dit is duidelijk het geval voor kuilen S11 en S12 die zich onderscheiden door hun vierkante formaat en relatief grote afmeting.

Gracht uit volle/late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur)
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
De gracht had een breedte van 6,3 m en een minimale diepte van 1,43m. Het aanwezige aardewerk geeft een finale demping aan in de late middeleeuwen.