waarneming

Drabstraat Design Museum

archeologisch element
ID
982569
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982569

Beschrijving

Vijf proefputten gaven een inzicht in de bewoning in de historische stadskern van Gent binnen de 12de-eeuwse stadsomwalling. Binnen het onderzoeksgebied of palend eraan zijn in het verleden al minstens 2 middeleeuwse stenen geattesteerd.

In alle putten werd één vlak geregistreerd. Drie van de zes putten toonden een zware verstoring aan. Deze bevonden zich voornamelijk ten zuiden van het huidige museumgebouw en zijn gekoppeld aan de bouw van de laatste museumvleugel  en de installatie van een publiek toilet.

De aangetroffen sporen horen alle bij de bebouwing- en bewoningsgeschiedenis van het perceel (en de naburige percelen) en klimmen, op basis van het vooronderzoek zeker op tot de 13de eeuw. Deze sporen manifesteren zich voornamelijk in de vorm van muren en vloerniveaus, in zowel baksteen als Doornikse kalksteen.


Bron: VERMEIREN G. 2020: Gent. Drabstraat Design Museum, archeologienota, Gent.
Auteurs: Zeebroek, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bakstenen restanten

Datering: 17de eeuw
Typologie: muurresten, vloeren
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In werkput 3 werden resten van bakstenen muren uit verschillende fases aangetroffen, alsook een tegelvloer in wit-rood patroon. De recentste aangetroffen fase dekt een oudere bakstenen muur af. Eén van de bouwfases is wellicht 17de-eeuws.

Kelderruimte

Datering: 13de eeuw
Typologie: kelders
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De vermoede kelder werd aangetroffen in de werkput ten oosten van het steen 'Huis Leten' (Drabstraat 12) met vermoedelijk 13de-eeuwse kelder. De archeologische restanten betroffen een kelder met restant van een tegelvloer en bakstenen muren. Enkele bakstenen restanten konden nog niet preciezer geduid worden maar zijn mogelijk het restant van een keldertrap.

Resten in Doornikse kalksteen

Datering: 13de eeuw
Typologie: muurresten
Materiaal: aardewerk, Doornikse kalksteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De muur in Doornikse kalksteen werd aangetroffen in de werkput ten westen van het gekende steen 078 (Jan Breydelstraat 5-7). De muur had wellicht een oost-westoriëntatie. Bovenop is later een bakstenen muur aangebracht. In profiel werd nog een gootje waargenomen in Doornikse kalksteen.


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drabstraat Design Museum [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982569 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.