waarneming

Beverestraat 27

archeologisch element
ID
982583
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982583

Beschrijving

De toevalsvondst ter hoogte van het kruispunt Beverestraat – Rietgracht-Verdurestraat kadert in het project ‘Ontdubbeling verbindingsriolering Rietgracht’ in de stad Oudenaarde door het waterzuiveringsbedrijf Aquafin.

Zowel aan de zuid- als de noordzijde van de brede werksleuf konden bakstenen muurmassieven vastgesteld worden. Tussen beide bevond zich nog een gedeeltelijk bewaard deel van de brugboog tussen beide verdedigingsconstructies. Meer westwaarts was de brug al gedeeltelijk vernield door vroegere werken en de huidige ingrepen.


Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Stadspoort

Datering: nieuwe tijd
Typologie: bruggen, muurresten, stadspoorten, Vaubanvestingen
Materiaal: aardewerk, Doornikse kalksteen, mortel
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De muur behorende tot de courtine tussen de bolwerken ten oosten en westen ervan is opgebouwd uit bakstenen (formaat: 20-20,5v x 9,5-10 x 6 cm) met gebruik van een grijswitte vrij harde kalkrijke mortel. Het muurwerk van het ravelijn ten noorden van deze courtine vertoont een gelijkaardige opbouw en constructiewijze. De brug die courtine en ravelijn verbindt is geconstrueerd met vrij kleine bakstenen (formaat: 17 x 8 x 4 cm) en een beige lichte kalkmortel. In de fundering van de aanzet van de brug zaten Doornikse kalkstenen verwerkt.
De aanwezige resten van de post-middeleeuwse stadsversterking blijven grotendeels in situ bewaard.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Oudenaarde

  • Is deel van
    Stadskern Oudenaarde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beverestraat 27 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.