Nieuwstraat 38

Beschrijving

De twee proefputten toonden een complex verticale stratigrafie aan waarbij het archeologische niveau reeds aanvatte net onder de recente vloer. De moederbodem duikt af van -0,6m tot -1,6/1,7m.

Het uitgevoerde proefputtenonderzoek bevestigt dat de bebouwing aan de straatzijde zeker teruggaat tot de nieuwe tijd. De aanwezigheid van een kuil met brandresten geeft aan dat zich in de buurt bebouwing bevond tijdens de stadsbrand van 1360. De resten van de brand werden onder meer in de aangetroffen kuil gedeponeerd.
In het zuiden van het onderzoeksgebied werden veel meer muurresten aangetroffen dan verwacht. Er was sprake van sporen van bebouwing sinds de 19de eeuw, maar ook van oudere muurresten. Verder wordt de zuidelijke zone gekenmerkt door verschillende (puin)kuilen, waarvan de oudste teruggaan tot de late middeleeuwen. Het zuiden van het onderzoeksgebied blijkt sterk opgehoogd in het verleden, waardoor resten uit de late middeleeuwen er pas vanaf een diepte van ca. 1,20 m onder het maaiveld aangesneden worden.

Auteurs: Zeebroek, Inge

Beerput

Datering: nieuwe tijd
Typologie: beerputten

Beschrijving:
In een proefput aan de straatzijde werd een bakstenen constructie aangesneden met een tongewelf. De put was opgevuld met bouwpuin en het gewelf was doorbroken. De datering is wellicht ergens in de 16de-17de eeuw te situeren, gezien het baksteenformaat.

Kuil met verbrand laagje

Datering: 14de eeuw
Typologie: kuilen

Beschrijving:
Eén kuil langs de straatzijde bevatte resten van verbrande leem en houtskool waardoor deze mogelijk aan de stadsbrand van 1361 te koppelen is. De kuil betreft mogelijk een aanlegkuil van een historische kelder.

Muurresten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: woonhuizen

Beschrijving:
Verschillende muurresten en kelders kwamen aan het licht. Ze dateren uit verschillende periodes vanaf de late middeleeuwen tot de nieuwste tijd.

Puinkuilen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: afvalkuilen

Beschrijving:
Vier kuilen waren gevuld met baksteenpuin. In één ervan werd een standring in rood geglazuurd aardewerk aangetroffen. De kuilen kunnen gedateerd worden vanaf de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd.

Winningskuilen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kuilen

Beschrijving:
Op het achtererf werden 5 kuilen vastgesteld met ovale tot rechthoekige vorm in grondvlak. Enkele bevatten grijsbakkend aardewerk en rood aardewerk. Ook baksteen en mortelfragmenten waren aanwezig. De vondsten dateren de sporen in de late middeleeuwen.