Wolfsdonksesteenweg 1

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7219
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de bouw van een commercieel centrum en na een positief vooronderzoek, vond binnen het plangebied een vlakdekkende opgraving plaats. Deze bracht sporen uit de ijzertijd en middeleeuwen aan het licht.

Het archeologisch vlak manifesteert zich tussen ca. 17,4 en 17,8 m +TAW. De site bevindt zich in het centrum van het dorp, ten zuidwesten van de parochiekerk. Het dorp is gelegen in een vallei tussen de Limberg ten noorden en de Moleberg ten zuiden.

De bodem betreft een zandbodem onder plaggenophoging. De bodemprofielen tonen een Ap1-Ap2/C-horizont met zeer lokaal nog een restant van een B-horizont.

Tijdens het vooronderzoek werd een crematiegraf aangetroffen dat op basis van het schervenmateriaal en de 14C-analyse te dateren is in de overgangsfase van de vroege naar de midden-ijzertijd, ca. 600-450 v. Chr. Tijdens de archeologische opgraving werden er binnen de contouren van het onderzoeksgebied geen bijkomende crematiegraven aangetroffen.

In de zuidwestelijke hoek van het onderzoeksgebied werd een palencluster aangesneden waarin minstens één mogelijke maar fragmentaire gebouwplattegrond herkend kan worden. Op basis van twee 14C-dateringen is het gebouw in de vroege middeleeuwen (ca. 7de-8ste eeuw) te dateren, hoewel in enkele paalkuilen vol- tot laatmiddeleeuws aardewerk is aangetroffen.

Verder werden er vier afzonderlijke greppels teruggevonden, waarvan twee greppels mogelijk uit dezelfde periode dateren, nl. de volle middeleeuwen. Deze greppels wijzen mogelijk op enige landsindeling tijdens deze periode waarbij het terrein vermoedelijk gebruikt is voor landbouwdoeleinden (akker- en/of weiland). Een van de greppels volgt de percelering zichtbaar op de historische kaarten.

Een aantal kuilen en paalkuilen blijft ongedateerd wegens gebrek aan vondsten.

De westelijke zone van het opgravingsterrein is gedomineerd door sporen van beddenbouw.

In totaal werden negen scherven ingezameld en gedetermineerd. Dit aardewerk is in de middeleeuwen en de post-middeleeuwen te dateren. Het gaat daarbij o.a. om Maaslands aardewerk en roodbakkend aardewerk. Daarnaast werden fragmenten van bouwmateriaal in de vorm van baksteen en Romeinse dakpannen aangetroffen, alsook natuurstenen, een ijzeren voorwerpen (nagels en sleutels) en een ijzerslak.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Ijzertijd

Datering: middenijzertijd, vroege ijzertijd
Typologie: crematiegraven, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk)

Beschrijving:
Het crematiegraf is aangetroffen tijdens het vooronderzoek. Het is gedateerd in de periode tussen vroege en midden ijzertijd op basis van het aanwezige aardewerk en een 14C-datering op het gecremeerd bot.

Nieuwste tijd

Typologie: bodemgebruik

Beschrijving:
Sporen van beddenbouw domineren het westelijke deel van het opgravingsgebied.

Volle tot late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: greppels, paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Enkele greppels zijn in de volle tot late middeleeuwen geplaatst op basis van aardewerkvondsten waaronder Maaslands aardewerk en roodbakkend aardewerk.

Vroege middeleeuwen

Datering: laat-Merovingische periode
Typologie: gebouwplattegronden, paalkuilen, vaatwerk

Beschrijving:
In een aantal paalkuilen in een palencluster in het zuidoosten deel van het terrein, is een hypothetische en fragmentaire tweebeukige gebouwplattegrond herkend. Hoewel enkele paalkuilen vol- tot laatmiddeleeuws aardewerk bevatten, is het gebouw in de vroege middeleeuwen gedateerd op basis van twee 14C-dateringen op houtskool uit de paalkuilen.