Venusstraat 13

Beschrijving

Op de binnenplaats van Venusstraat 13, deel van het gebouwcomplex ‘Berg van Barmhartigheid’ (Venusstraat 11-15) leidden rioleringsproblemen tot het aantreffen en openen van enkele ondergrondse structuren in baksteen, die uit verschillende perioden dateerden. Tijdens een eerste terreinbezoek op dinsdag 22/06/2021 kon een waterput, een citerne en een ondergronds afvoerkanaal waargenomen worden. De aangetroffen structuren zijn niet bedreigd en blijven een rol spelen in de afvalwaterafvoer en –regulering op de site.

Auteurs: Cousserier, Katrien; Bellens, Tim

Afvoerkanaal

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: kanalen (klein erfgoed)
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Het afvoerkanaal lijkt recenter van bouwdatum (18de eeuw of 19de eeuw) dan de waterput en citerne. Morfologisch, typologisch en wat betreft aangewende bouwmaterialen en –technieken en bewaringstoestand lijkt het op gelijkaardige afvoerkanalen zoals aangetroffen tijdens archeologisch tuinonderzoek in het Museum Plantin-Moretus.

Waterput en -reservoir

Datering: nieuwe tijd
Typologie: waterputten, waterreservoirs

Beschrijving:
Op basis van de morfologie, typologie, bewaringstoestand, bouwmaterialen en –technieken kunnen we de waterput en citerns voorzichtig dateren in de Nieuwe Tijd (16de eeuw of jonger). De bovenbouw bij beide structuren verraadt dat ze onderhevig waren aan verbouwingen en aanpassingen, bijvoorbeeld in functie van (semi-)industriële activiteiten in de Nieuwste Tijd. Ze verkeren verder in goede staat van bewaring.