Groeneshof

Beschrijving

Zoals verwacht werden hoofdzakelijk ijzertijdsporen aangetroffen. Van de verhoopte ijzertijdnederzetting centraal in het plangebied werd echter geen spoor aangetroffen, wat de begrenzing van de site aanzienlijk bemoeilijkt. De ijzertijdsporen concentreren zich alleszins rond 2 van de 3 zones die bij het onderzoek van Portiva reeds ijzertijdvondsten hadden opgeleverd. Er lijkt dus sprake te zijn van 2 ijzertijdsites, nl. één in de zuidwestelijke en één in de noordoostelijke periferie van het plangebied. De Afwezigheid van constructiesporen en greppelstructuren bemoeilijkt de interpretatie van beide sites. Toch wijzen de aangetroffen sporen, waaronder een silo en andere als afvalput gebruikte kuilen, op nabijgelegen bewoning. De diepte van de sporen varieert van slechts enkele tot 80 cm. Om een uitspraak te kunnen doen over het verband tussen de verschillende verspreide sporen, dient een grotere oppervlakte te worden blootgelegd.
Naast de ijzertijdsporen werd een greppel met karrensporen aangetroffen uit de midden-Romeinse tijd, waarmee de vooropgestelde Romeinse oorsprong van het “Medekensveld” wordt bevestigd. Daarnaast werden ook nog enkele recente sporen teruggevonden.

Auteurs: Vervoort, Thomas
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Condor Archaeological Research bvba

IJzertijd

Datering: ijzertijd, middenijzertijd
Typologie: afvalkuilen, ambachtelijke objecten, funeraire, rituele en religieuze objecten, kuilen, paalsporen, ploegsporen, religieuze gebouwen en complexen, silo's, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, houtskool, ijzer, ijzerzandsteen

Ongedateerd

Typologie: paalkuilen, paalsporen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, houtskool, ijzer

Post-middeleeuws/sub-recent

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk, houtskool

Beschrijving:
Onregelmatige rechthoekig spoor van ca. 1,2 bij 0,4 m. De zandleemvulling met houtskoolspikkels was grijs van kleur en tekende zich scherp af tegen de oranje moederbodem. Het spoor was duidelijk antropogeen, maar heeft op basis van een aardewerkscherf een post-middeleeuwse of sub-recente datering.

Recent

Datering: nieuwste tijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, ploegsporen
Materiaal: houtskool

Romeins

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: greppels, karrensporen, onverharde wegen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Thema: Romeinse wegen

Beschrijving:
Naast een greppel zijn ook verschillende karrensporen waargenomen. Het gaat om een oost-west georiënteerde greppelstructuur met een maximale breedte van circa 1 m met een leemvulling. Een coupe toont een afgerond trapvormig profiel met een maximale diepte van 34 cm beneden aangelegd vlak. Een opvallende concentratie scherven blijkt afkomstig van één enkele gepolijste Gallo-Romeinse Tiense kruik. Gezien de rand ontbreekt, kan het type niet worden bepaald en blijft de datering beperkt tot die van de Tiense aardewerkproductie in het algemeen, nl. de midden-Romeinse tijd of ca. 70 tot 270 n. Chr. Parallel aan dit spoor bevonden zich een aantal karrensporen.