Quinten Matsijslei 3

Beschrijving

Na de melding van een toevalsvondst in september 2021 op het kruispunt van de Quinten Matsijslei, de Rubenslei, de Quellinstraat en de Maria-Theresialei met het stadspark werd een zeer zware bakstenen stervormige sokkel aangetroffen. Na overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed, werd beslist dat de stedelijke dienst archeologie van de stad Antwerpen het onderzoek zou uitvoeren en rapporteren.
Tijdens het veldwerk werd duidelijk dat het om een bakstenen fundering ging van het stenen standbeeld dat hier gestaan heeft tussen 1881 en 1937, waarna het verplaatst werd om plaats te maken voor het autoverkeer. Het beeld werd gemaakt naar de beeltenis van de schilder Quinten Matsijs, waarna later ook de straat, nl. de Quinten Matsijslei, werd genoemd.
De sokkel van 13 m² groot (diameter van 8,5 m) bestond uit roodoranje bakstenen, gevoegd met een trasmortel. Op de kopse zijde van de ondergrondse steunberen werden metalen pinnen en stangen aangetroffen, hun functie is nog onduidelijk. Ze zijn of te linken aan de gasverlichting die hier oorspronkelijk mee ontworpen was, of om de fundering samen te houden. Er werden verder geen vondsten aangetroffen.
Slechts 1/4 van de gehele structuur werd gesloopt voor de aanleg van het gescheiden rioolstelsel, er blijft met andere woorden nog een deel van de sokkel ondergronds bewaard.

Auteurs: Martens, Femke; Celis, Daan; Vynckier, Geert

Funderingssokkel standbeeld