Antwerpsesteenweg 333

Beschrijving

De heemkundige kring meldde een waterput. Ze hebben wat materiaal (hout en baksteen) gerecupereerd van de reeds uitgegraven waterput.

Volgens de vaststellingen van de heemkundige kring zijn twee houten ringen geweest, waarvan één met een diameter van 2,4 meter. Die ring was ambachtelijk mooi in mekaar gezet met pluggen. Daar stonden op ongeveer 0,5 m van mekaar houten “kepers” in/op. Tegen de buitenkant waren plankjes van ongeveer 0,5 m hoog genageld (alle nagels waren verdwenen – er was geen signaal van de metaaldetector). De nagels hadden vierkante koppen. Dat is te zien in de plankjes.

De tweede ring was wat simpeler. De houten stukken passen aan mekaar. Er bovenop zijn korte plankjes genageld geweest waarmee de ring bij mekaar bleef. Bij de reconstructie lijkt het alsof de diameter wat kleiner was, maar dat is niet zeker. Het lijkt ook dat deze ring een 10-tal cm lager lag dan de andere ring.
Er zijn op die diepte ook heel wat putsteentjes gevonden, die lijken ook weer alleen beneden in de put gebruikt te zijn. We hebben ze bij de reconstructie op één van de ringen gestapeld, zoals dat ook in de grond leek te zijn.
In het opvulsel van de put waren ook grote gebogen bakstenen te vinden. Mogelijk van het deel van de put dat boven de grond uit kwam.
De put lag onder het gebouw van de Kroon dat rond 1900 gebouwd is.
Daarvoor was er een andere gebouw dat waarschijnlijk voor de put lag en dat in 1706 is gebouwd als herberg en mogelijk ook een brouwerij functie had.
Daarvoor zou er een oudere herberg geweest zijn die in 1686 net zoals de meeste andere gebouwen in het centrum van Westmalle door legerbendes afgebrand is.
De herberg bleef als ruïne achter tot die een 20-tal jaren later opnieuw gebouwd is.
Waar de put of putten bij hoorden is niet helemaal duidelijk.
Tegen de straatkant hadden we eerder nog enkele bakstenen gevonden van rond 1500.

Er werd niet meer info gevonden over zulke putten met grote diameter. Een logica zou kunnen zijn dat men voor het brouwen in 1 keer meer water nodig had dan een “normale” put kan leveren.
Zeker in de 19de eeuw was de herberg De Kroon ook een plaats waar de postkoets Antwerpen-Turnhout halt hield en waar men paarden verwisselde. De postkoets vertrok van daaruit ook naar Brecht. Misschien heeft dat er ook iets mee te maken.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Waterput