Netebedding domein Le Paige

Beschrijving

Door de lange droogte in de lente van 2018 stond het waterpeil in de Kleine Nete enorm laag in juli, waardoor de bedding op sommige plaatsen nagenoeg droog kwam te liggen. Bij twee aparte kajaktochten in deze periode werden twee machinegeweren aangetroffen in de bedding van de Kleine Nete bij de rechteroever, ter hoogte van domein Le Paige. ‘Geweer 1’ werd door de vinder zelf uit de bedding van de rivier gerecupereerd, ‘geweer 2’ werd op 19 juli samen met de melder uit de bedding gehaald. In de modder van bedding en oever ter plaatse bevonden zich nog andere sterk verroeste ijzeren objecten, die echter vast in de sedimenten zaten, en waarvan de juiste aard niet kon achterhaald worden. Mogelijk houden deze wel verband met de aanwezigheid van de machinegeweren.

Beide geweren worden gekenmerkt door een intense roestaanslag, dat de identificatie van het type geweer uiteraard sterk bemoeilijkt. Tot op heden kon nog geen reiniging of actieve conservatie van beide stukken uitgevoerd worden. Van beide stukken werden wel röntgen opnames gemaakt. De geweren werden in het depot van het agentschap Onroerend Erfgoed te Vilvoorde passief geconserveerd, m.a.w. behoed voor verdere corrosie. De lengte van geweer 1 in zijn huidige staat is 106 cm, die van geweer 2 bedraagt 96 cm.

De foto’s en röntgen opnames werden voorgelegd aan een aantal specialisten. Op basis hiervan gaat het wellicht om riem geladen machinegeweren van Britse makelij, maar het precieze type is echter zonder verdere reiniging niet nader te bepalen.

Momenteel is het gissen wat de juiste reden van de aanwezigheid is op deze locatie. Mogelijk hebben ze te maken met de gevechten in het kader van de Bevrijding in de periode september 1944, wanneer er in de regio felle gevechten tussen de Duitse en Britse troepen plaatsvonden. Het kasteel Le Paige fungeerde tijdens de Duitse bezetting als een verblijfplaats van de troepen. Wellicht kan verder historisch onderzoek naar het verloop van de gevechten in Herentals tijdens WO II hier meer duidelijkheid over brengen.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Britse machinegeweren