is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 12361
Deze aanduiding is geldig sinds
Het proefsleuvenonderzoek bracht sporen aan het licht van een Romeinse nederzetting waarbinnen zowel bewoningssporen (kuilen, paalkuilen, poel/waterput) als sporen van funeraire aard (brandrestengraf) werden aangetroffen. Binnen het plangebied kunnen zowel sporen van bewoning als begraving verwacht worden. Verder kunnen ook waterhoudende structuren zoals grachten/greppels, waterkuilen, waterputten, poelen etc. verwacht worden op het terrein. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden immers reeds enkele greppels en een mogelijke poel of waterput/waterkuil aangesneden. Daarnaast kunnen mogelijk ook sporen van artisanale activiteiten aanwezig zijn. De vooralsnog aangetroffen sporen dateren vermoedelijk allemaal in de Romeinse periode. Recente verstoringen komen voor verspreid over het gehele plangebied, maar zijn beperkt in
omvang. De sporen kennen algemeen een goede bewaring.
Het archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er een archeologische site aanwezig is binnen de grenzen van het plangebied. De site strekt zich uit over het gehele plangebied. Bijgevolg wordt een archeologische opgraving geadviseerd over het volledige terrein met een oppervlakte van ca. 5850m².
De archeologische opgraving bracht een inheems-romeinse nederzetting aan het licht uit de Romeinse periode (2de eeuw). Daarbij werden zeker 2 (mogelijk 3) gebouwplattegronden aangetroffen, met een waterput in de nabijheid. Paalkuilen rondom deze waterput wijzen mogelijk op een bovenstructuur. Greppelstructuren zorgden wellicht voor de doelbewuste afbakening van het terrein. Een vlechtwerkwand of palissade kan een afbakening zijn voor dieren of de tuinmuur van een villa. Het vondsmateriaal, hoofdzakelijk aardewerk, omvatte vooral lokaal/regionaal aardewerk en een aantal fragmenten bouwmateriaal. Geïmporteerd aardewerk was schaars maar het aardewerk plaatst de nederzettting in de tweede helft van de 1ste tot 2de helft van de 2de eeuw. Een fragment maalsteen is niet van lokale oorsprong. De site vindt vooral overeenkomsten met de ten zuidoosten van Broeke gelegen site Ronse, de stadstuin.
Auteurs: Zeebroek, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba
Beschrijving:
Eén kuil wordt geïnterpreteerd als afvalkuil en bevat brokken verbrande leem en gebruiksaardewerk.
Twee andere kuilen bevatten een weinig houtskool, maar geen verbrand bot. Om deze reden is de interpretatie onduidelijk of het hier om brandrestengraven gaat of niet.
Beschrijving:
Het gaat om een rechthoekige plattegrond en een tweebeukige kruisplattegrond. Een derde mogelijke structuur is onduidelijk. In de vulling van één van de paalsporen werd wel een maalsteenfragment aangetroffen.
Beschrijving:
de greppelstructuren worden aan 2 fasen toegeschreven. De eerste zou een enclosure vormen. De parallelle greppels wijzen mogelijk op een functiewijziging van de nederzetting.
Beschrijving:
Dit spoor betreft een structuur, bestaande uit gealligneerde paalsporen die een hoek van 90 graden vormt. De ca. 30 paalsporen staan 0,5 tot 1 m van elkaar. Het gaat mogelijk om een afbakening voor dieren of de tuinmuur van een rurale villa.
Beschrijving:
De waterput bevindt zich ten zuidwesten van de gebouwen. De putkraag bestaat uit ijzerhoudende zandsteen. Resten van de houten bekisting zijn aangetroffen maar konden niet gedateerd worden via dendrochronologie. De uitbraak van de waterput werd gedateerd door een aardewerkensemble dat uit het midden tot het derde kwart van de 2de eeuw afkomstig is.
In de directe omgeving wijzen een aantal paalsporen mogelijk op de aanwezigheid van een houten bovenstructuur.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Broeke 91 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982720 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.