Hoge Zieken

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek bracht heel wat interessante informatie aan het licht, in de eerste plaats over één van de voornaamste laatmiddeleeuwse leprozerieën van Vlaanderen. Begin 13de eeuw werd het oude leprozeriehuis net ten noordoosten van Ieper immers opgeheven en rond 1235 meer noordoostelijk van de stad heropgebouwd, in het huidige Sint-Jan.

Meerdere greppelstructuren, kuilen en twee mogelijke hooioppers wijzen reeds op landgebruik voorafgaand aan de leprozerie. Greppels hadden daarbij wellicht een begrenzende én afwaterende functie. Wanneer men in de 13de eeuw besloot een leprozerie te bouwen op deze plaats, werd men eveneens geconfronteerd met de natte ondergrond.

De vele gebouwsporen ten tijde van de leprozerie geven blijk van meerdere grote bouwfases en een duidelijke structurering binnen het domein.

Uitzonderlijk aan de opgraving in Sint-Jan is dat naast de gebouwrestanten ook het bijhorend grafveld van de leprozerie deels kon worden opgegraven, meer bepaald de noordelijke zijde. De rest van de begraafplaats bevindt zich vooral onder het huidige kerkhof. Deze archeologische ontdekking is zonder meer een uniek gegeven in de Europese archeologie. In totaal werden 154 menselijke skeletten vrijgelegd, zowel mannen, vrouwen als kinderen. De meeste waren volgens een ZW-NO oriëntatie begraven, parallel met de leprozeriekapel. Het fysisch antropologisch onderzoek zal uitwijzen of er sporen van lepra of andere pathologieën op de beenderen te herkennen zijn.

Als in het midden van de 17de eeuw lepra zo goed als verdwenen is in onze streken, wordt het domein omgebouwd tot een grote vierkantshoeve.

Tot slot werden binnen het opgravingsgebied heel wat sporen van de Eerste Wereldoorlog teruggevonden.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

17de-eeuwse hoeve

Datering: tweede helft 17de eeuw
Typologie: kleiputten, mestvaalten, muurresten, vierkantshoeven, vijvers, vloeren
Materiaal: aardewerk, hout

Leprozerie met kerkhof

Datering: tweede kwart 13de eeuw
Typologie: afwateringsgreppels, bouwmaterialen, haardplaatsen, kerkhoven, kuilen, leprozerieën, munten, muurresten, ontwateringsgrachten, ovens, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), ijzerzandsteen, metaal, plantaardig materiaal

Periode voor leprozerie

Datering: eerste kwart 13de eeuw
Typologie: greppels, kuilen

Beschrijving:
Meerdere greppelstructuren, kuilen en twee mogelijke hooioppers kunnen gelinkt worden aan een landelijke site voorafgaand aan de leprozerie. Ze onderscheiden zich van de laatmiddeleeuwse sporen door hun lichtgrijze uitgeloogde vulling waarin zeer weinig vondstmateriaal werd gevonden.

Sporen uit WO I

Datering: WO I
Typologie: archeologische depots, bomkraters, loopgraven, schuilplaatsen, treinsporen, vaatwerk, wapens en munitie
Materiaal: glas, metaal

Beschrijving:
De sporen uit WO I zijn onder andere om een smalspoor met vermoedelijke aanbouw, meerdere shelters en loopgraven, een communicatiekabel en uiteraard heel wat bomkraters. Een flessendepot werd reeds aan een uitgebreid onderzoek onderworpen en wees alvast op de aanwezigheid van zowel Britse als Franse soldaten.