waarneming

Alde Halle I

archeologisch element
ID
982779
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982779

Beschrijving

Deze site werd toegevoegd op basis van secundaire bronnen.

De aantrekkingskracht van Hasselt ging in de late middeleeuwen vooral uit van de welvaart die er heerste. De stad moest het in deze periode vooral hebben van de lakennijverheid die er vanaf de 14de eeuw de economie domineerde, onder meer dankzij het feit dat de stad op de lakenroute lag tussen Brugge en Keulen. Op de hoek van de huidige Hoogstraat en Fruitmarkt was een kleine lakenhal gebouwd die later bekend zou staan als de ‘Alde halle’. In de 15de eeuw werd deze vervangen door een nieuwe en grotere ‘Lakenhalle’ met vlees- en broodhuis.


Auteurs: Vervoort, Thomas; Robberechts, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Alde Hallen (14de-15de E)

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: lakenhallen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De aantrekkingskracht van Hasselt ging in de late middeleeuwen vooral uit van de welvaart die er heerste. Dankzij handel en nijverheid kon je er goed je boterham verdienen. De stad moest het in deze periode vooral hebben van de lakennijverheid die er vanaf de 14de eeuw de economie domineerde, onder meer dankzij het feit dat de stad op de lakenroute lag tussen Brugge en Keulen. Bovendien hadden enkele Leuvense lakenhandelaars zich in Hasselt gevestigd nadat ze bij conflicten in 1383 de Brabantse stad waren ontvlucht. Op de hoek van de huidige Hoogstraat en Fruitmarkt was een kleine lakenhal gebouwd die later bekend zou staan als de ‘Alde halle’. In de 15de eeuw werd deze vervangen door een nieuwe en grotere ‘Lakenhalle’ met vlees- en broodhuis.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Alde Halle I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.