waarneming

Refugie van Herkenrode I

archeologisch element
ID
982781
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982781

Beschrijving

Eén van de oudste nog bewaarde gebouwen in de Hasseltse stadskern is de refugie van de abdij van Herkenrode. Het dateert van het midden van de 16de eeuw. Zoals de naam het zegt, was het bedoeld als toevluchtsoord voor de cisterciënzerinnen in tijden van onrust. Het complex omvatte onder meer ook een tiendenschuur en kelders. Vanaf 1833 werd het complex gebruikt als kazerne en dit tot 1967. In die periode werd de kazerne stelselmatig uitgebouwd. Recent archeologisch vooronderzoek wees uit dat deze ingrepen helaas een grote impact hebben gehad op het bodemarchief. De enige zone waar het bodemarchief nog bewaard is, is wellicht de zone van de resterende vleugel langs de Maastrichterstraat.


Auteurs: Robberechts, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Refugie van Herkenrode (16de E)

Datering: 16de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: kelders, refugiehuizen, schuren
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De kadasterkaart van 1839 toont percelen en bebouwing. De belangrijkste gebouwen zijn blauwgekleurd, waaronder de voormalige refugie van de abdij van Herkenrode, omgebouwd tot kazerne.
Bij het project ‘Refuga’, een woonproject met grote ondergrondse parkeergarage op het terrein van deze voormalige refugie, is de bodem vrijwel zeker grondig verstoord.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Hasselt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Refugie van Herkenrode I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982781 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.