Preekherenhuys I

Beschrijving

Eén van de orden die een grote rol kregen toebedeeld in de Contrareformatie was die van de dominicanen of predikheren. In de huidige Capucienenstraat hadden ze hun termijnhuis, het zogenaamde Preekheerenhuys.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Robberechts, Bart

Preekherenhuys (16de E)

Datering: 16de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: woningen van religieuzen

Beschrijving:
Eén van de orden die een grote rol kregen toebedeeld in de Contrareformatie was die van de dominicanen of predikheren. Net als de minderbroeders waren ze in Hasselt toegekomen als terminarii, om te bedelen en te preken. In de huidige Capucienenstraat, tegenover de bij de aanleg van de TT-wijk verdwenen Beerenstraat, hadden ze hun termijnhuis, het zogenaamde Preekheerenhuys.