Augustijnenklooster I

Beschrijving

In 1232 kende graaf Arnold IV van Loon stadsrechten toe aan Hasselt. Veelzeggend is dat de augustijnen omstreeks die tijd in Hasselt toekwamen. Als bedelorde waren ze voor hun levensonderhoud aangewezen op giften en dus vestigden ze zich waar voldoende potentiƫle donateurs aanwezig waren. Dat wijst erop dat Hasselt in die tijd al een behoorlijk aantal inwoners moet gehad hebben.
De augustijnen begonnen meteen bij aankomst in Hasselt met de bouw van een eigen kloostercomplex. Zo'n complex kon, zoals hier, finaal een heel bouwblok beslaan.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Robberechts, Bart

Augustijnenklooster (13de-16de E)