Minderbroedersklooster I

Beschrijving

De minderbroeders kregen in 1643 de toelating om een klooster te bouwen in de huidige Minderbroedersstraat.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Robberechts, Bart

Minderbroedersklooster

Datering: 17de eeuw, nieuwe tijd, tweede kwart 17de eeuw
Typologie: infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, kloosterkerken, kloosters, kloostertuinen, ontwateringsgrachten, riolen

Beschrijving:
De minderbroeders kregen in 1643 de toelating om een klooster te bouwen in wat vandaag de Minderbroedersstraat heet. Pas drie eeuwen na hun aankomst in Hasselt in 1338 namen de minderbroeders hun intrek in hun klooster.
Door de tuin van het klooster liep een 'sauwe', een afwateringsgracht die, naast regenwater, ook afvalwater afvoerde.

De kloosterkerk van de minderbroeders staat aangegeven op de Villaretkaart. De sauwe staat ook op een kaart: de rioleringskaart van 1860.