Vosseslag - Strand I

Beschrijving

Vondst van een houten structuurelement van 3 massieve balken met elkaar verbonden met een staaf met moer. De vondst werd op ca. 1,8 m diepte gevonden op het strand onder de hoogwaterlijn (x: 54921,60m x / y: 218660,34m (Lambert72)). De balken lagen horizontaal naast elkaar, N-Z georiënteerd en licht omhoog hellend naar de duinen toe (met afgeschuinde kant naar onder).

Auteurs: Demerre, Ine
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Houten balken

Datering: nieuwste tijd
Typologie: bouwelementen, infrastructuur aan en in het water
Materiaal: hout, ijzer, koperlegering

Beschrijving:
Restant van een houten structuur, mogelijk een staketsel of andere maritieme structuur.
Het gaat om 3 rechte balken in eikenhout van ca. 4,10 m lengte. De centrale balk is ca. 30 x 30 cm geflankeerd door 2 meer rechthoekige balken (iets minder breed).
De balken zijn centraal aan elkaar bevestigd met een metalen staaf, gefixeerd met een veelhoekige moer en vierkante versteviging (uit koperlegering). Aan één van de uiteinden bleef een tweede staaf bewaard in de centrale balk (aan één kant verwrongen en sterk verweerd) met wat cementachtige concretie rond het uiteinde.
Aan beide uiteinden is de centrale balk afgeschuind: aan de ene kant naar boven, aan de andere kant naar onder. Op die plaats zijn ook beide flankerende balken afgeschuind naar onder toe. Beide schuine kanten zijn doorboord met een rond gat van ca. 5-8 cm dwars door de centrale balk). Op het uiteinde (met afschuining naar onder) van één van de flankerende balken is een versmalling zichtbaar van iets dat ertegen zat, zonder bevestigingselementen, gaten noch pengaten.

De afschuiningen wijzen erop dat de structuur niet is afgebroken maar wel onderdeel is van een grotere structuur (in verstek aan elkaar bevestigd), mogelijk van een horizontale structuur.

De stukken lenen zich niet tot een betrouwbare dendro-datering, de 3 stalen vertonen geen overeenkomst met elkaar en kunnen ook niet vastgepind worden met referentiekalenders (info: Kristof Haneca).