Kruisabelestraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7567
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens de terreinevaluatie werden 11 antropogene sporen aangeduid, alsook enkele recente verstoringen. Bij de antropogene sporen gaat het om 9 bomkraters, 1 kuil en 1 loopgraaf. Andere sporen werden niet aangetroffen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Middeleeuwse kuil

Datering: middeleeuwen
Typologie: leemwinning
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
De kuil kan mogelijk gelinkt worden aan de productie van baksteen of ontginning van leem. Het betrof een vrij lang en smal spoor (ca. 6x1,8 m) met een centrale vulling van baksteenbrokken en verbrande leem.

WO I sporen

Typologie: bomkraters, kleding en -accessoires, loopgraven, wapens en munitie
Materiaal: hout, kunststof, leer, metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
De loopgraaf werd onderzocht door middel van 2 coupes. Uit de loopgraaf konden heel wat vondsten gerecupereerd worden. Het is daarenboven goed mogelijk dat de loopgraaf eigenlijk een verbinding of aaneenschakeling vormde van verschillende dieper gelegen schuttersputjes. Één ervan werd mogelijk aangetroffen in sleuf 4. Dit valt echter niet met zekerheid aan te tonen, gezien het feit dat de loopgraaf maar vrij beperkt bewaard gebleven is binnen het projectgebied.
Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal kan uitgegaan worden van een loopgraaf met Duitse origine, die gedateerd moet worden ten tijde van het lente-offensief in 1918.
Er werden vondsten aangetroffen zowel, in metaal, hout, als leer en kunststof