Kauwlei 1

Beschrijving

Na de melding van een toevalsvondst aan de Kauwlei 1 te Kontich zijn de archeologische sporen, die te tevoorschijn kwamen bij graafwerken ter voorbereiding van bouwwerken, gedocumenteerd en opgegraven.
De meeste sporen, paalkuilen en één laag dateren uit de late ijzertijd en vroeg-Romeinse tijd terwijl er ook enkele recentere kuilen en verstoringen aanwezig waren die te maken hebben met het opruimen van het voormalige benzinestation, het afgraven van de bouwvoor en het plaatsen van de wandpalen. Slechts één grondplan van een gebouwtje, een spieker van ca. 2,20 op 2,20 m was te reconstrueren.
Met de andere paalkuilen kon dit niet. De gedocumenteerde sporen sluiten wellicht aan bij de ijzertijd en Romeinse sporen in het verleden aangetroffen bij vroegere opgravingen.
Het handgevormde aardewerk dat buiten een oortje zeer gefragmenteerd was, behoort tot de ijzertijd traditie. Alleen een randscherfje in terra nigra en een fragment van een tegula zijn Romeins. Andere vondsten zijn niet aangetroffen.
Twee monsters zijn genomen voor zaden- en vruchten onderzoek. In S1 (lichtgrijze tot grijze laag) zaten geen plantaardige resten. S28 leverde wel verkoolde als onverkoolde resten op maar aangezien het atypische resten betreft voor planten uit de ijzertijd vermoeden we dat de verkoolde resten als nederzettingsruis in het spoor terecht kwamen.
De toevalsvondst leverde voornamelijk als resultaat een vervollediging op van het al vroeger opgegraven areaal ten zuiden van het onderzochte perceel en sluit er mooi bij aan.

Auteurs: Vynckier, Geert

Late ijzertijd - Vroeg-Romeinse tijd