Eekhofstraat 14 Oost

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7568
    Deze aanduiding is geldig sinds

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden mogelijk drie fasen van het kasteeldomein aangetroffen:

1. Van het stalgebouw van het kasteel Mahieu (1906-1917) is de opbouw van de fundering en de volledige zuidelijke contour nu gekend. De opvulling van de kelder, vermoedelijk deels daterend uit de Eerste Wereldoorlog, zelf ligt in de niet-toegankelijke zone, evenals eventuele mogelijke structuren uit de Eerste Wereldoorlog die aansluiting zouden hebben op dit gebouw.
  2. De tweede aangetroffen fundering betrof de hoek van een onbekend gebouw, mogelijk een gebouw behorend tot de aanhorigheden van het kasteel de Neckere (ca. 1860-1901) maar dit is op basis van de historische kaarten niet met zekerheid vast te stellen.
  3. Tot slot werd ook een vermoedelijke 18de-eeuwse grachtvulling aangesneden maar ook hier is een datering of archeologisch-historische interpretatie onzeker aangezien de contouren van dit spoor niet gekend zijn binnen de toegankelijke niet-verstoorde zone. Deze interpretatie is louter gebaseerd op de Ferrariskaart, de enige historische bron die deze grachtvulling enigszins kan duiden. Het is echter niet uitgesloten dat het een andere of oudere gracht of andere watervoerende structuur betreft.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

18de-eeuwse gracht