Nieuwstraat 31

Beschrijving

Tijdens bouwwerken op een perceel langsheen de Nieuwstraat in Asse werd een minstens 6 m brede gracht aangetroffen waarin verschillende opvullingslagen zichtbaar waren. Er kon slechts een beperkte hoeveelheid niet-diagnostisch materiaal ingezameld worden. 14C datering op enkele dekschilden van kevers, aanwezig in een ingezameld stukje hout, leverde een datering tussen 1400 en 1450 op. Mogelijk was de gracht dus in gebruik in de tweede helft van de 14de en/of de eerste helft van de 15de eeuw. Over de betekenis van de gracht bestaat, op basis van enkele historische kaarten, nog heel wat onduidelijkheid. Was er initieel een verband met de borcht en/of het kerkborchtcomplex van Asse?
Maakte de gracht deel uit van de wallen en de grachten die de oudste, middeleeuwse kern van Asse moesten beschermen? Moet de gracht beschouwd worden als een oude perceelsafbakening (weliswaar zeer breed) die initieel teruggaat op de bescherming van de oudste, middeleeuwse kern?
Enkel verder onderzoek bij toekomstige bouwwerkzaamheden in de zone rond de Sint-Martinuskerk van Asse zal hierover misschien verder uitsluitsel kunnen geven.

Auteurs: Magerman, Kristine

Gracht