Molenstraat 109

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7626
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek is gebleken dat er grondsporen aanwezig zijn, maar deze hebben geen archeologische waarde. Het gaat om vergravingen, mogelijk enkele zandwinningskuilen, kavelgreppels en biologische grondsporen. Er is een duidelijke zone van uitbraak van de Goethalsmolen; de kavelgreppels bedienen een orthogonaal systeem van landindeling verspreid over het hele terrein. De antropogene grondsporen kunnen in de 20ste eeuw gedateerd worden.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: HEMBYSE

Greppelsysteem

Datering: 18de eeuw, nieuwste tijd
Typologie: perceelsgreppels, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Uit de bureaustudie bleek dat het westelijke deel van het onderzoeksgebied door lange, parallelle kavelgreppels was onderverdeeld. Dit systeem leek ten minste zijn oorsprong in de 18de eeuw te hebben en was nog gedeeltelijk herkenbaar op het DHM2 en met het blote oog op terrein zelf.
Meest duidelijk was de brede greppel in twee werkputten. In de eerste werkput bleek deze greppel te zijn aangevuld met huishoudelijk afval uit de eerste helft van de 20ste eeuw, het ging om huisraad (geëmailleerde schotels en industrieel wit aardewerk), schroot en niet-geïsoleerde elektriciteitsdraad.
Dergelijke greppelsystemen kunnen in sommige gevallen tot de 18de eeuw worden teruggebracht, maar hebben meestal weinig tot geen archeologische waarde. Dit wijst enkel op de oorspronkelijke verkaveling van het gebied in lange, op de Molenstraat georiënteerde kavels.

Kuilen

Typologie: extractiekuilen, zandwinning

Beschrijving:
Er is sprake van twee kuilen met een iets lichtere vulling (het gaat om een brokkelige zandige vulling, maar ook met een scherpe insteek in het Pleistoceen dekzand), die ook doorsneden worden door de 20ste-eeuwse uitbraaksporen. Deze werden op terrein geïnterpreteerd als (mogelijke) zandwinningskuilen, maar deze kuilen zijn door een gebrek aan context of archeologisch materiaal in de vulling niet weerhouden voor verder onderzoek.

Uitbraaksporen molen

Datering: 16de eeuw