Oostrozebekestraat 144

Beschrijving

Naar aanleiding van geplande werkzaamheden die het aanwezige bodemarchief bedreigden werd een vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd op deze locatie.
De archeologen troffen 2 houtskoolmeilers aan en sporen van een bijgebouw.

Auteurs: Brion, Marc
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bijgebouw

Typologie: bijgebouwen, paalkuilen

Beschrijving:
Het gebouwplattegrond met ONO-WZW oriëntatie bestond uit 6 paalkuilen, waarvan telkens 3 paalkuilen op de lange zijde.
Het gebouw was 5 m x 2,5 m groot met een interne oppervlakte van ca. 13 m². Het was een éénschepig gebouw met 2 traveeën. Op basis van de afmetingen werd het geïnterpreteerd als een bijgebouw. Er werd geen dateerbaar materiaal aangetroffen.

Houtskoolmeilers

Typologie: houtskoolbranderijen, meilers

Beschrijving:
Eén houtskoolmeiler had een onregelmatig afgeronde rechthoekige vorm met heterogeen lichtbruin-grijze vulling en houtskoolrijke rand. De kuil had een NW-ZO oriëntatie met
afmetingen van ca. 310cm x 140cm. Verbrande moederbodem kon niet worden waargenomen. Het lijkt erop dat deze kuil tot 3x toe is hergebruikt.
Een andere kuil had een afgeronde rechthoekige vorm met licht- tot donkergrijze vulling met veel houtskool. Ze had een NW-ZO oriëntatie met afmetingen van ca. 250cm x 150cm. Ook hier kon geen verbrande moederbodem worden waargenomen.
Er werden geen dateerbare vondsten aangetroffen.

Perceelsgreppels

Datering: 19de eeuw
Typologie: perceelsgreppels

Beschrijving:
Verspreid over het terrein werden 13 greppels aangetroffen met verschillende oriëntaties en breedtes.
Dwars door het terrein liep een gracht van ca. 3m breed met een NO-ZW oriëntatie. Bij projectie op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1840) werd deze gedetermineerd als 19e-eeuwse perceleringsgreppel.