Zeedijk - Duinbergen strand I

Toevalsvondst van een fossiele walrustand door een wandelaar op het strand.

De vondst is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit het in voorjaar 2021 opgespoten zand op deze stranden. De strandsuppletie is afkomstig van winzone 4A in de Belgische Noordzee (ter hoogte van de Noordhinder zandbank) (bron: E. Van Quickenborne, Afdeling Kust). Voor de kust van Zeebrugge is ook een walrussenkerkhof ontdekt dat dateert uit het Pleistoceen, vóór de piek van de laatste ijstijd wanneer de omstandigheden nog gunstig waren voor walrussen in de huidige Noordzeeregio (https://www.vliz.be/nl/persbericht/zeldzame-fossiele-walrustand-op-strand-knokke-heist).

Auteurs: Demerre, Ine
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Fossiele walrustand

Datering: pleistoceen
Typologie: losse vondsten
Materiaal: bot (dierlijk)

Beschrijving:
Fossiel fragment van een walrustand van ca. 15cm, gevonden in een grijze schelprijke laag op het strand bij een recent gegraven strandkasteel.
In dezelfde context werd een intact fossiele schelp (stekelhoorn - ocenebra erinacea) gevonden uit het Pleistoceen.