is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 5232
Deze aanduiding is geldig sinds
Verspreid over het terrein werden tijdens de opgraving 16 sporen, 7 houten palen en 5 muren blootgelegd.
Er werden geen vondsten of sporen en structuren van vóór de 14de eeuw aangetroffen. Het merendeel van de sporen uit kan gekoppeld worden aan de tweede stadsomwalling uit de 14de eeuw. Het betreft de restanten van een weertoren, de brede natte stadsgracht, wal en een palenrij bestaande uit 7 vierkante tot rechthoekige gepunte houten palen. Laatstgenoemde houten structuur diende wellicht ter versteviging van de grachtwand/wal. Tevens werden 2 natuurstenen muren blootgelegd die naar de weertoren toelopen. Allicht betreft het een soort van approche/loopgraaf. Deze structuur is allicht jonger dan de weertoren en mogelijks werd hij aangelegd na het (gedeeltelijk) slopen van de tweede – 14de -eeuwse – stadsomwalling
In de loop van de vroeg post-middeleeuwse periode werden deze defensieve structuren vernietigd en/of ontmanteld. De stadsgracht werd gedempt waarna er nieuwe defensieve structuren in de vorm van grachten met wallen werden in uitgegraven/opgeworpen. De exacte functie van deze laatste sporen is onduidelijk. Mogelijk houden ze verband met de 17de- en 18de-eeuwse verenigingsstructuren van de stad.
Tijdens het onderzoek werden twee vondstrijke (aardewerk)contexten blootgelegd. Het betreft enerzijds de puinlaag die zich ten noorden en oosten van de torenresten bevond en anderzijds de stortlaag die onder de stortkoker lag. Iets meer dan de helft van de metaalvondsten kent een militair karakter (57%). De overige vondsten hebben een meer civiel karakter. Het betreft voornamelijk gebruiksvoorwerpen, kleding accessoires en munten. Ruim 4/5de van de militaire vondsten bestaat uit musketkogels en aanverwanten. Hiernaast handelt het ook om kanonskogels (ca. 9 %) en wapen(fragmenten) (ca. 5%). Een aantal metaalvondsten waren het conserveren waard:
Andere vondsten zijn: leer, zaden en vruchten, dierlijk bot & bouwmaterialen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba
Is deel van
Historische stadskern van Zoutleeuw
Is deel van
Ravelijn
Is gerelateerd aan
De Tinteltuin
Is gerelateerd aan
De Weermuur fase 1
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Weermuur fase 2 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983011 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.