• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7657
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats in de vorm van een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Het landschappelijk bodemonderzoek toont aan dat er enige variatie in de bodemopbouw aanwezig is. Over het hele terrein is een plaggendek aanwezig. Op het noordwesten van het onderzoeksgebied werd daaronder een begraven ploeglaag aangetroffen. Vermoedelijk is dit het resultaat van een opgevulde depressie op het terrein dat opgevuld is geraakt toen het terrein genivelleerd werd. Er werden verder geen goed bewaarde oorspronkelijke natuurlijke aardkundige eenheden aangetroffen. Zo werden er geen sporen aangetroffen van een B-horizont. Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden geen antropogene sporen aangetroffen.

Het archeologisch niveau vastgesteld tijdens het proefsleuvenonderzoek, bevond zich tussen 2 en 107 cm onder het maaiveld of op een hoogte tussen 6,73 en 6,98 m TAW. Dit verschil in hoogte is te wijten aan het feit dat het terrein op het oostelijk deel reeds afgegraven was tot op de moederbodem.

In totaal werden 56 sporen en muurresten geregistreerd, waarvan 14 paalsporen, vier kuilen, 14 greppels, twee sporen van een oud wegtracé, twee sporen die te maken hebben met de aangetroffen muurresten, 19 verstoringen en een natuurlijk spoor. Een aantal paalsporen lijken een perceelsomheining weer te geven. De datering situeert zich tussen de late middeleeuwen en de nieuwe tijd. Alle andere paalsporen lagen verspreid over het hele terrein en lagen niet in verband met andere sporen. Deze sporen zijn gedateerd in de nieuwe tot nieuwste tijd. Twee kuilen zijn mogelijk te dateren tussen de late middeleeuwen en de nieuwe tijd. De andere kuilen lijken jonger. Ook de greppels lijken deels ouder nl. late middeleeuwen tot nieuwe tijd en deel jonger nl. nieuwe tot nieuwste tijd. Deze sporen hebben te maken met landindeling. Het wegtracé geeft de oude Zemstbaan weer en is gedateerd in de nieuwe tijd. Een vierkante bakstenen structuur is niet te relateren aan historische kaarten en daarom gedateerd in de late middeleeuwen tot nieuwe tijd.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Late middeleeuwen tot nieuwe tijd