Vindplaats 4 Bedrijventerrein Noordoost

• is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 3704
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het oudste spoor binnen vindplaats 4 bestaat uit een houtskoolmeiler uit de Romeinse tijd (82 -232 n. Chr.). Het belangrijkste spoor binnen deze vindplaats is een poel uit de late middeleeuwen. Deze poel kan waarschijnlijk in context worden gezien van de laatmiddeleeuwse bewoning langs de Vloedstraat (zie vindplaats 5). De poel had zeer waarschijnlijk een belangrijke rol in de agrarische bedrijfsvoering. Ook tegenwoordig zijn er in West-Vlaanderen vaak poelen te vinden op de boerenerven. Eén van de agrarische activiteiten waar water voor nodig was, is het roten van vlas. In laag 15 van de poel zijn veel onverkoolde en verkoolde resten van vlas, vooral kapselfragmenten, aangetroffen. In laag 5 zijn ook pollen van vlas waargenomen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Nederland bv

Granaatinslagen WO I