Veurne Proostdijkstraat

• is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 3699
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Op basis van de resultaten van een EMI-onderzoek werden zes controlesleuven uitgezet om de gedetecteerde sporen en structuren verder te evalueren en zodoende meer informatie in te winnen omtrent hun precieze aard, functie, datering en bewaring. Tijdens het veldwerk werden deze sleuven aangevuld met een breed kijkvenster en een extra controlesleuf van 2 m breed ter hoogte van een grote geofysische anomalie.

Samengevat werden er van jong naar oud sporen terug gevonden van een recent (midden 20ste eeuw) opgevulde geul, verder ook minstens één afvalkuil uit de Eerste Wereldoorlog, diverse extractiekuilen gegraven voor het winnen van zowel klei als zand die nadien terug werden opgevuld met productie- en bouwafval, een baksteenoven en een kuil met laatmiddeleeuws aardewerk. Tot slot werden ook kleine afvalkuilen met productieafval van baksteen- en dakpanproductie aangetroffen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GHENT ARCHAEOLOGICAL TEAM bvba

Middeleeuwse ontginnings- en productieplaats

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw
Typologie: archeologische objecten, extractiekuilen, steenovens

Beschrijving:
Vermoedelijk kan voor de baksteenoven een datering in de 14de-15de eeuw naar voor geschoven worden op basis van de formaten van de bakstenen, maar absolute dateringen zijn noodzakelijk om dit hard te maken. Een jongere datering, 17de-18de eeuw mag zeker ook niet uitgesloten worden.
De ontginningskuilen zijn vermoedelijk deels gelijktijdig met de aangetroffen productieplaats. De kleinere extractiekuilen (bv. SP2 en SP7) bevatten in de opvulling misbaksels van bakstenen met dezelfde formaten en kleur als de bakstenen in de oven.

Wereldoorlog I afvalkuilen

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, archeologische objecten
Materiaal: bot (dierlijk), glas, leer, metaal

Beschrijving:
Mogelijk zijn deze afvalkuilen te linken aan barakkenzones in en rond de hoeve, waar tijdens de oorlog een noodschool was ingericht. In SP45 werd veel metaal aangetroffen. Het gaat onder andere om zes kogels waarvan één Belgische van Italiaanse makelij en één Britse Lee Enfield-huls. Verder werden ook twee koperfragmenten, twee ijzeren scharen, een lepel en twee gietijzeren staven in de kuil aangetroffen. Bij de niet-metaalvondsten horen onder andere een hak van een schoen of laars, twee schoenfragmenten, zes grote botfragmenten (rund) en fragmenten van glazen potten.