Bunker Koning Albert I monument

Beschrijving

Bij de grondwerken, die gepaard gingen met de bouw van het Westfront onder het Koning Albert I monument - met ruiterstandbeeld - in Nieuwpoort is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn gekomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het sluizencomplex omgeven en verdedigd door verschillende Widerstandsneste en Stutzpunkte. Ze staan bekend als Tilly 1, 2 en 3. Tilly 2 moet onmiddellijk rond de Ganzepoot gezocht worden. Noordelijk lag een concentratie van 3 bunkers, waaronder het teruggevonden exemplaar, Tilly 2.

Deze bunker kon herkend worden als een Regelbau 6568, een personeelsbunker voor 15 man. Dit type werd vanaf 1943 gebouwd. In de zuidmuur bevinden zich de twee ingangen. Op een zijmuur van de westelijke ingang is in het zwart ‐ Ost‐W 019‐252 ‐ geschilderd, wat aangeeft dat hij behoorde tot het steunpunt Oostende West 019. Naast de ingang is ook ‐ St ‐ te lezen, wat staat voor ständige Ausbau en betekent dat de bunker bestand is tegen directe voltreffers en voorzien is van gasdichte deuren. De muren en het dak bestaan uit 2 m dik gewapend beton. De bunker is grotendeels ondergronds bedoeld. Enkel de bovenkant en een deel van de voorzijde liggen vrij, wat de toegang en de ventilatie toeliet. Het vrijliggende muurgedeelte is geel geschilderd om het als zand te camoufleren. De interne opdeling van de bunker was nog perfect bewaard. Er waren nog veel oorspronkelijke elementen aanwezig, waaronder veel Duitse voorschriften op de muren, aangebracht in zwarte verf.

Auteurs: Dewilde, Marc

Bunker