waarneming

Markt-Kerkstraat

archeologisch element
ID
983100
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983100

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7831
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek heeft aangewezen dat door de afwezigheid van een goed bewaarde bodem de trefkans inzake in situ bewaarde artefactensites zeer gering is. 

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 22 archeologische sporen aangetroffen. Het gaat om 1 vrij recente kelder, alsook verschillende kuilen. Daarnaast werden verschillende recente verstoringen aangetroffen. De tuinzones zoals zichtbaar op de historische kaarten bleven zeker tot in de 19de eeuw bewaard. Het is pas in de 20ste eeuw dat er op de luchtfoto’s ook bebouwing in de centrale zone op te merken is. Naast bebouwing is er ook verharding te zien. Van de tuinzones werden enkele sporen teruggevonden, het gaat om enkele verspreide kuilen over het projectgebied die op basis van hun uitzicht en voorkomen kunnen gedateerd worden vanaf de post-middeleeuwen. Het voorkomen van 1 wandscherf in Raerensteengoed kan gezien worden als een bevestiging van deze datering. Andere relevante archeologische sporen werden niet aangetroffen.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Grondsporen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kelders, kuilen, tuinen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, steengoed
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Markt-Kerkstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983100 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.