Laermolen

Beschrijving

Beperkt archeologisch vooronderzoek aan de Laermolen te Hoogstraten werd uitgevoerd in functie van het herinrichten van dit natuurlijk en historisch waardevol landschap. Het onderzoek zou als basis dienen voor een eventueel ontwerp waarbij de afgebroken helft van de molen opnieuw kan worden gevisualiseerd. Het vooronderzoek, uitgevoerd op basis van een L-vormige sleuf en een bijkomende proefput op de locatie van de noordoostelijke hoek
van het voormalige gebouw, leverde echter niet de verwachte resultaten op. Er werden immers geen resten aangetroffen van het molengebouw. De omwoelde en aangebrachte pakketten wezen erop dat het molengebouw grondig werd gesloopt waarbij ook de volledige fundering tot zeker een diepte van 1,3 m werd uitgegraven. Tot een diepte van ca. 2m is er sprake van aangevoerde pakketten, waarbij het mogelijk ook deels om de vulling van de 17de-eeuwse bouwput kan gaan. Een scheiding of verschil tussen deze lagen en lagen die worden gelinkt met de sloop kon echter niet worden gemaakt.
Tot een diepte van 1,3 m zijn geen archeologisch waardevolle resten aangetroffen. Funderingen van de buitenmuren kunnen eventueel wel op grotere diepte aanwezig zijn, maar binnen de buitenmuren van het voormalige gebouw worden er echter geen vloerniveaus of structuren verwacht.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba

Datering: 17de eeuw