Tuinen van Puurs fase 1A en 1Bpartim

• omvat de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7693
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van het masterplan de Tuinen van Puurs waarbij nieuwbouw en infrastructuurwerken gepland zijn, is binnen het kader van wetenschappelijke vraagstelling op een deel van het projectgebied een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Slechts 3 van de 8 bodemprofielen toonden een vrij intacte bodemopbouw. De overige profielen vertonen een afgraving die plaatsvond voor de aanleg van de verhardingen. Hierbij werd afgegraven tot in de C-horizont getuige de scherpe bovengrens. Het terrein vertoont een lichte stijging in west-oost oriëntatie. De opgemeten hoogtes op het maaiveld variëren hierbij tussen de +5,45 m TAW en +6,78 m TAW. De moederbodem werd aangetroffen respectievelijk tussen +4,91 m TAW en +6,05 m TAW, of gemiddeld tussen 50 à 70 cm onder het maaiveld.

De 10 geregistreerde spoornummers betreffen muurresten, hun aanlegsleuf en enkele kuilen.
In het westen van het projectgebied is een bakstenen muur aangetroffen, wellicht een restant van een fundering daterend uit de nieuwe of nieuwste tijd. Nabij deze muur was een cirkelvormige opgaande bakstenen structuur zichtbaar, wellicht de resten van een waterput met een diameter van 0,8m. Het grijze puinhoudende spoor errond is te interpreteren als de aanlegkuil van deze put. Deze structuren zijn waarschijnlijk te linken aan de vroegere bewoning die werd afgebroken voor de aanleg van de parking destijds. Centraal binnen het projectgebied zijn nog enkele bakstenen structuren opgemeten. Opnieuw zijn deze restanten te linken aan voormalige bewoning uit de nieuwe/nieuwste tijd die gesloopt werd.
Verder zijn vier kuilen opgetekend, alle gelegen in eenzelfde zone. Enkele ervan waren zeer omvangrijk. Slechts 1 van de kuilen is te situeren in de nieuwe tot nieuwste tijd. De datering van de andere kuilen is onbekend wegens gebrek aan vondsten.
Voor het overige bleek het terrein danig verstoord door de aanleg van diverse leidingen, kabels en rioleringen.

Slechts 4 vondstensembles zijn geregistreerd: aardewerk, bouwmateriaal en glas. Al deze vondsten zijn te situeren in de nieuwe tot nieuwste tijd

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Nieuwe - nieuwste tijd