Sint-Blasiuskerk

Beschrijving

Een akte van 961 van graaf Arnulf II, waarin aan de proost van het Brugse kapittel van Sint-Donaas bezittingen worden geschonken in Ruddervoorde, spreekt over een kapel te Waardamme, één van de twee hulpkerken van de toenmalige parochie Orscamp. Meteen zou dit de oudste vermelding zijn van een bidplaats te Waardamme. De vermelde akte van 961, die later als vals wordt bestempeld door De Smet, wordt pas in een oorkonde van 31 oktober 1089 overgemaakt door graaf Robrecht I de Fries van Vlaanderen. Later verwerft het kapittel van Sint-Omaars het patronaatschap over de kerk. Op burgerlijk vlak behoort de parochie tot het ambacht van de heerlijkheid Oostkamp.

Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88353 (Geraadpleegd op 21-01-2022)
Auteurs: Jansen, Isabelle

Kerkgebouw