Nederweg

Beschrijving

In overeenstemming met de verwachting op basis van het vooronderzoek bracht de archeologische opgraving aan de Nederweg te Letterhoutem (Sint-Lievens-Houtem) sporen aan het licht van een nederzetting die op basis van het aangetroffen vondstmateriaal en 14C-datering gedateerd kan worden in de overgangsperiode van de late bronstijd naar de vroege ijzertijd. In het noordoostelijke deel van de opgravingszone werd een sporencluster, bestaande uit paalkuilen, kuilen en een afbuigende greppel aangesneden. In de sporencluster kon mogelijk een vierpostig bijgebouw herkend worden.

De aangetroffen kuilen kunnen vermoedelijk geïnterpreteerd worden als extractiekuilen die naderhand werden opgevuld met nederzettingsafval. Ze vertonen immers veelal een relatief houtskoolrijke vulling waarin ook een zekere tot zeer grote hoeveelheid aardewerk is opgenomen. Een van de kuilen kan mogelijk als (poging tot) waterkuil gezien worden. Daarnaast werd in het zuidwestelijke gedeelte van het terrein nog een geïsoleerde kuil aangesneden Vermoedelijk bevinden de aangetroffen sporen zich aan de rand van een erf dat verder doorloopt buiten de grenzen van het plangebied, in noordelijke richting.

Over het volledige terrein waren verder enkele parallelle drainagegreppels uit de recente periode en verschillende sporen van natuurlijke origine aanwezig.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba

Nederzettingssporen metaaltijden

Datering: late bronstijd, vroege ijzertijd
Typologie: bijgebouwen, extractiekuilen, gebouwplattegronden, greppels, kuilen, paalkuilen
Materiaal: aardewerk, houtskool

Recente greppels

Datering: nieuwste tijd
Typologie: afwateringsgreppels

Vondsten vuursteen

Datering: mesolithicum, neolithicum
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Er werden negen silexfragmenten teruggevonden. Zo werd in een paalkuil een fragment van een gepolijste bijl, te dateren vanaf het neolithicum tot de late bronstijd, teruggevonden. De overige vondsten zijn afkomstig uit een kuil. Deze context bevatte vijf afslagen, waarvan drie sporen van verbranding vertonen, twee klingfragmenten uit donkergrijze,
ranslucente, fijnkorrelige vuursteen, te dateren in het mesolithicum, en een mediaal klingfragment uit grijze mijnsilex, te dateren in het neolithicum. Het gaat dus om ouder materiaal dat op de een of andere manier in de vulling van de jongere sporen terechtkwam. De vondsten wijzen op menselijke aanwezigheid gedurende de prehistorie in de onmiddellijke omgeving van het plangebied.