Pelserstraat 33

Beschrijving

Tijdens de begeleiding van de uitgraving van de funderingssleuven voor het nieuwe schoolgebouw werden zeer weinig relevante archeologische waarden aangetroffen. Verspreid over het terrein werden enkele recente verstoringen ingemeten, waaronder verschillende puinkuilen, een kalkput, een blok kalksteen en een blok cement/beton. Verder werden ook enkele zeer gebioturbeerde verstoringen ingemeten. Door het zeer gebioturbeerde uitzicht en aangezien deze zone een lange periode in gebruik was als tuinzone worden deze sporen geïnterpreteerd als natuurlijk (mogelijk restanten van bomen die op het projectgebied hebben gestaan). Naast deze (recente) verstoringen werden enkele archeologisch relevante waarden geregistreerd, waaronder twee mergelmuren, een waterput en een afbraakspoor van een muur. Zowel de muren als de waterput bestonden uit mergelblokken en lichtgrijs tot witte kalkmortel. De twee muren zijn mogelijk afkomstig van een postmiddeleeuws gebouw dat zichtbaar is op de Atlas der buurtwegen. Aangezien de waterput uit hetzelfde materiaal is opgebouwd, wordt ook voor deze structuur een datering in de postmiddeleeuwen voorgesteld.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

Postmiddeleeuwse sporen