Grote Straat 48

Beschrijving

Aanwezigheid van een ondergrondse ruimte in de leem uitgegraven. De holte is toegankelijk via een keldermuur (in mergelsteen) waarin een opening is gemaakt. De ruimte kon wellicht met enkele sluitstenen dichtgemaakt worden. De holte bevindt zich in de kelder van een historische hoeve aan de Grote Straat 48-50 in Val-Meer. Op basis van dendrochronologisch onderzoek kan de bouw van de oorspronkelijke kern van het woonhuis gedateerd worden in de jaren 1560. De in de leem uitgegraven holte is van oudere datum en werd doorsneden door de aanleg van de mergelstenen kelder. Mogelijk gaat het om de restanten van een aacht of een oudere (laatmiddeleeuwse) voorloper ervan, die werd doorsneden bij de bouw van de kelder en gedeeltelijk werd gerecupereerd. Deze aacht moet dan in verbinding gestaan hebben met een oudere woonstructuur in de onmiddellijke omgeving, die verdwenen is bij de bouw van de hoeve.

Auteurs: Van den Hove, Peter; Vynckier, Geert

Aacht