waarneming

Lekkerbeetstraat 4

archeologisch element
ID
983228
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983228

Beschrijving

Zowel tijdens het vooronderzoek als tijdens de opgraving werd een chronologie vastgesteld die correspondeerde met drie archeologische niveaus.

De oudste sporen bestaan uit een vondstconcentratie uit de IJzertijd. Deze kon op basis van de kenmerken van het aardewerk worden gedateerd in de vroege La Tène periode. De vondsten konden niet met zekerheid aan een spoor worden gelinkt.

De oudste middeleeuwse sporen bestaan uit enkele niet verder gedateerde kuilen en greppels. De sporen zijn bewaard in wat geïnterpreteerd kon worden als een B-horizont, die nadien werd afgedekt door een ophogingspakket. Op basis van het aanwezige vondstenmateriaal kan deze laag in de late Middeleeuwen gedateerd worden, vermoedelijk in de 13de of 14de eeuw.

In deze ophogingslaag werden vervolgens meerdere extractiekuilen uitgegraven. Eén 14C datering wijst op een datering in de 12de tot 13de eeuw, maar het vondstmateriaal van de meeste kuilen wijst op een datering in de 14de en 15de eeuw. Na de vulling van deze kuilen werden enkele nieuwe kuilen uitgegraven die vervolgens met puin en verbrande leem werden opgevuld. Daarnaast werden twee bakstenen kokers aangelegd die na gebruik met 15de tot 16de-eeuws puin werden gevuld. De oudste gebruiksfase van één van deze kokers werd gedateerd in de 15de eeuw – mogelijk kenden ze een gebruik als beer- of aalput.

Hierna volgde opnieuw een ophoging van het terrein waarna twee kelders werden aangelegd, samen met enkele andere muurstructuren. Eén kelder kon worden gedateerd tussen de 15de en 17de eeuw. De functie van de kelders is nog onduidelijk maar ze getuigen van een intensiever gebruik van het studiegebied voor bewoning kort na het uitgraven en weer opvullen van de extractiekuilen.


Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

IJzertijd aardewerk

Datering: ijzertijd
Typologie: vaatwerk
Stijl: La Tène
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Laat-middeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: beerputten, extractiekuilen, kelders, kuilen, muurresten, ophogingslagen, paalkuilen, vaatwerk, vloeren
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Herberg Middenstand

  • Is deel van
    Historische stadskern van Kortrijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lekkerbeetstraat 4 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983228 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.