Vrijbosroute Fase 1

Beschrijving

Er werd een paalkuil geregistreerd die vermoedelijk in de ijzertijd of Romeinse periode te dateren is.

Verder werd ook een zeer grote kuil geregistreerd die wellicht in de 18e eeuw in gebruik was, zeer vermoedelijk als drenkpoel.

Daarnaast werden greppels en grachten geregistreerd, die niet aan een specifieke periode konden gelinkt worden.

De grootste occupatiefase binnen het plangebied dateert gedurende de Eerste Wereldoorlog. Er werden verscheidene loopgraven aangetroffen, een shelter, bomkraters en smalsporen. De meeste aangetroffen infrastructuur kon geanalyseerd worden op basis van kaartmateriaal en luchtfoto’s, en kadert het plangebied binnen het verloop van de Eerste Wereldoorlog in het kader van de verscheidene Slagen om Ieper. De aangetroffen sporen kaderen allen binnen deze tijdsperiode en kunnen ook grotendeels aan elkaar gelinkt worden. De smalsporen dateren van de uitbouw van een logistiek knooppunt in 1918, de loopgraven werden aangelegd tussen 1915 en 1917 en nadien raakten ze wellicht in onbruik. De aangetroffen structuren geven ook een duidelijk verschil weer in occupatie door het Franse en nadien door het Britse leger, die het beheer van de regio overnam in juli 1915.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Kuil