Stationsstraat 250-264

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8182
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Het plangebied ligt hierbij op een noord-zuid georiënteerde rug die de scheiding uitmaakt tussen twee rivierbekkens.

Van de 10 boringen werden er drie geplaatst in een Zcm-bodem, één in een Zem-bodem en de overige in bodemtype OB. Drie boringen stuitten op een puinlaag. Bij de overige boringen werden verschillende verstorings- en opgebrachte lagen aangeboord met variërende diktes en aantallen, vermoedelijk te relateren aan recente bebouwing. In geen van de boringen werd een goed bewaarde paleobodem aangetroffen. Over het algemeen is er sprake van een A/C-bodemprofiel. In de boringen die niet gestuit zijn, bevindt de C-horizont op dieptes van 95 à 170 cm -mv, met een gemiddelde rond ca. 130 cm -mv.

Hoewel het maaiveld ter hoogte van het onderzoeksgebied een hoogte (na de sloop) kent tussen ca. 50,05 m en 51,2 m +TAW, toont het archeologisch vlak een andere situatie. Tijdens het proefsleuvenonderzoek kon immers worden vastgesteld dat in de westelijke zone van het onderzoeksgebied een hoger gelegen zone aanwezig was. Deze hoger gelegen zone vormt vermoedelijk een overblijfsel van een duin(ophoging).

Verspreid over de 5 proefsleuven werden 7 bodemprofielen aangelegd. De bovenste lagen (A-horizont) over het gehele onderzoeksgebied bestonden uit één tot meerdere, recente, al dan niet vermengde ophogingspakketten met een variabele diepte tussen ca. 32 cm en 95 cm. Binnen het onderzoeksgebied konden tijdens het veldwerk 3 bodemprofielen worden onderscheidden, waaronder een A/C-profiel, een A/Aeb/C-profiel, een A/E/B/C-profiel en een A/E/B/C-horizont. De bodemprofielen bevestigen en nuanceren de resultaten van het landschappelijk en verkennend archeologisch onderzoek.

In de proefsleuven zijn een groot aantal recente verstoringen waargenomen. Andere sporen bleken eerder natuurlijk van aard. Slechts 2 sporen zijn geregistreerd maar ook deze sporen bleken op basis van vulling, kleur en vondsten eerder recent.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Grondsporen