Sint-Maartensberg

Beschrijving

Archeologische werfbegeleiding naar aanleiding van de heraanleg van het rioleringsnet bracht sporen van het oude kerkhof aan het licht.

Tijdens het archeologisch onderzoek kwamen in het totaal 43 archeologische sporen aan het licht, verspreid over drie werkputten (WP1, 2 en 3). De grootste concentratie aan archeologische sporen werd aangetroffen in WP 1 en WP 3. WP 1 komt overeen met het oostelijke gedeelte van de Sint-Maartensbergen bevat 8 sporen. Deze zone wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van restanten van de oude kerkhofmuur. Werkput 2 is de hoek tussen het oostelijk en het zuidelijk deel van de Sint-Maartensberg. Hierin bevinden zich 4 sporen.Tot slot is er nog WP 3. Dit is meteen ook de grootste werkput; hier zijn er in totaal 32 sporen aangetroffen. De meerderheid hiervan zijn ofwel muurresten (uitbraaksporen van muren) ofwel begravingen die deel uitmaken van het kerkhof. Werkput 3 bevindt zich aan het zuidelijk deel van de Sint-Maartensberg, tot aan het stuk van de Brugstraat dat reeds verstoord was voor de aanvang van de archeologische werken.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Kerkhof

Datering: 19de eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd, volle middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
De graven dateren hoofdzakelijk tussen het einde van de 19de eeuw, toen de huidige kerkhofmuur gebouwd is, en de 17de eeuw toen de vorige fase van de kerkhofmuur er stond. Echter zijn er ook begravingen die nog buiten die 17de-eeuwse zone vallen. Op basis van natuurwetenschappelijk onderzoek blijkt dat de oudste datering van de skeletten in de 11de en eerste helft 12de eeuw ligt. Er zijn geen artefacten, noch is er intrusief materiaal dat toelaat een datering te doen.
Door het beperkt aantal 14C-dateringen kan er geen einddatum van deze kerkhoffase vooropgesteld worden tot de periode dat er historische kaarten van de omgeving beschikbaar zijn. Daardoor is de datering van de kerkhoffase die zich buiten het huidige kerkhof bevind tussen de 11de en de 17de-18de eeuw te plaatsen.

Kerkhofmuur

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw
Typologie: kerkhoven, muurresten

Beschrijving:
Enkele oudere muurfunderingen die naar alle waarschijnlijkheid behoren tot een oudere en grotere fase van het kerkhof. Op basis van historische bronnen zou het gaan om de 17de - 18de-eeuwse fase van de kerkhofmuur. Deze heeft verschillende herstellingsfasen gekend waarvan de laatste waarschijnlijk dateert van het einde van de 19de eeuw alvorens deze finaal opgegeven wordt en de nieuwe geplaatst wordt.

Recente sporen

Datering: 19de eeuw, 20ste eeuw