Mechelse Heide Uitbreidingen G1 en G3

Beschrijving

De oppervlaktekartering leverde slechts een beperkte hoeveelheid vondsten op waarbij met name terrein 32 tot 39 (G1) de meeste en daarnaast ook de interessantste vondsten heeft opgeleverd. We kunnen deze lithische vondsten toeschrijven aan de Michelsbergcultuur (Nneolithicum). Het proefsleuvenonderzoek op terrein 40 (G1) heeft minder opgeleverd wat ook niet te verwonderen was aangezien vrijwel over het gehele veld de podzolbodem verdwenen was en de bodem dus duidelijk verstoord werd. Van de grondsporen die werden gevonden is het twijfelachtig of er van antropogene oorsprong bij zijn. De coupes hebben ook niet meer duidelijkheid kunnen verschaffen. In geen van de coupes werd ook maar enige vorm van bijmenging gevonden. Er was dus wat betreft terrein 40 geen noodzaak voor verder archeologisch onderzoek.Het proefsleuvenonderzoek op terrein 32-39 laat zien dat hier op bepaalde plaatsen nog podzolbodem aanwezig is en dat dit dus de plaatsen zijn waar de mogelijk aanwezige prehistorische vindplaatsen nog niet verstoord zijn.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Grondsporen

Typologie: greppels, kuilen

Beschrijving:
Twijfelachtig of veel grondsporen van antropogene oorsprong zijn. Geen datering.

Lithisch materiaal

Datering: neolithicum
Typologie: archeologische objecten, wapens en munitie, werktuigen
Stijl: michelsbergcultuur
Materiaal: kwartsiet van Wommersom, vuursteen

Beschrijving:
Zone G1: De oppervlaktekartering leverde aanvankelijk een 50-tal lithische vondsten op maar na nader onderzoek bleken slechts 21 hiervan echte artefacten te zijn. Het gaat hierbij om 8 afslagen, 2 klingen en 4 chips. Er werden ook 7 werktuigen gevonden waaronder twee spitsen, een hoefschrabber en een duimnagelschrabber. De overige drie werktuigen zijn twee geretoucheerde klingen en een geretoucheerde afslag. Opvallend is het kleine klingetje uit Wommersom-kwartsiet.
Zone G3: 18 lithische artefacten uit silex. Er werden voornamelijk afslagen gevonden, grotendeels debitage-afval (n=14). Vier van de artefacten zijn na afhaking wel verder bewerkt, nl. een kling, twee afslagen met retouches en een bladspits.

Munitie WO II

Datering: WO II
Typologie: wapens en munitie

Beschrijving:
Twee patroonhulzen van een groot type machinegeweer aangetroffen (Browning .05) gezien het kaliber mogelijk boordgeschut van een Shermantank of een jachtvliegtuig .

Podzol

Typologie: podzols