Bunderhof

Beschrijving

Bij het landschappelijk bodemonderzoek werd de aanwezigheid van een beter bewaard profiel ter hoogte van enkele punten waargenomen. Hierdoor is er een hogere trefkans inzake artefactensites.

Het verkennend archeologisch booronderzoek leverde echter geen indicaties op voor de aanwezigheid van een potentiële artefactensite. Er werd geen silex of andere artefacten in de zeefstalen aangetroffen waardoor de verwachting voor de aanwezigheid van een artefactensite quasi nihil is.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werd een pakket waargenomen dat in verband gebracht kan worden met de aanleg/in gebruikname van bolle akkers. Onder dit pakket werd een oud maaiveld/oude ploeglaag waargenomen. Enkele handgevormde scherfjes plaatsen dit maaiveld in de metaaltijden/Romeinse periode.

Het proefsleuvenonderzoek toonde verder aan dat er zich een Romeinse bewoningssite bevindt op het oostelijke perceel van het plangebied. Het sporenbestand bestaat uit grachten/greppels, (paal)kuilen, een potstal, een waterkuil/waterput. Op het westelijke perceel werden nog enkele greppels gevonden maar geen bewoningssporen. Het aardewerk is huishoudelijk en passen binnen de context. Vooralsnog moet de site voorzichtig in de midden-Romeinse tijd gedateerd worden.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Oud maaiveld/ploeglaag

Datering: metaaltijden, Romeinse tijd
Typologie: cultuurlagen, ploegsporen, vaatwerk
Context: bolle akkers
Materiaal: aardewerk

Romeins erf

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: erven, grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, paalkuilen, potstallen, vaatwerk, waterkuilen