RVK Zondereigen Lot 2 Massa 4 nr. 40210

Beschrijving

De ruilverkaveling Zondereigen (ca. 1.530 ha) ligt in het noorden van de provincie Antwerpen en bestrijkt delen van de gemeenten Merksplas, Hoogstraten, Baarle-Hertog en Turnhout. De ruilverkaveling is opgedeeld in drie loten. Dit archeologisch onderzoek behoort tot Lot 2 en leverde geen relevante sporen op.

Het onderzoeksgebied ligt net buiten het centrum van het gehucht Zondereigen, aan de weg richting Baarle-Hertog, tegenover het kerkhof en de Onze-Lieve-Vrouwkapel. Het zuidwestelijk gedeelte van het terrein was duidelijk recent vergraven in functie van een nieuw aangelegd bufferbekken door de gemeente. Dit is getest met 4 putten. De proefsleuven werden aangelegd ten noordoosten van de verstoring. De proefsleuven, 30 m lang en 4 m breed, werden aangelegd volgens de Lorraine-methode (verspringend) met een tussenafstand van 15 m (as-as).

Ter hoogte van deze zone werd de overgang tussen een plaggendek en een niet-opgehoogd gebied vast gesteld. Het plaggendek is mogelijk uit de late middeleeuwen, waarbij de aanwezigheid van een scherf grijsbakkend aardewerk in de doorspitte Ap-horizont kan duiden op een laatmiddeleeuwse vergraving van het gebied.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Vlaamse Landmaatschappij (VLM)

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd