waarneming

RVK Zondereigen Lot 2 Massa 9 nr. 90151

archeologisch element
ID
983302
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983302

Beschrijving

De ruilverkaveling Zondereigen (ca. 1.530 ha) ligt in het noorden van de provincie Antwerpen en bestrijkt delen van de gemeenten Merksplas, Hoogstraten, Baarle-Hertog en Turnhout. De ruilverkaveling is opgedeeld in drie loten. Dit archeologisch onderzoek behoort tot Lot 2 en leverde prehistorische artefacten op.

In alle proefsleuven, behalve sleuf 2, werd bewerkte silex aangetroffen. De vondsten bestaan uit 2 klingen, een afslag, en 2 kernen. De losse vondst is een verbrand stuk silex. De snijvlakken van de silex zijn ‘vers’ (geen kenmerken van rollen, patina, ...). Vondst 3 is waarschijnlijk wommersomskwartsiet, het overige vondstenmateriaal is uit een bruine silex.

Daarnaast werd een landschappelijk booronderzoek in verspringend driehoeksgrid 40*50 m met een Edelmanboor 7 cm uitgevoerd ter bepaling van de bodemintactheid.Dit booronderzoek bestreek een grotere zone dan het proefsleuvenonderzoek.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Vlaamse Landmaatschappij (VLM)

Lithisch materiaal

Datering: finaalpaleolithicum, mesolithicum
Typologie: podzols, archeologische objecten
Materiaal: kwartsiet van Wommersom, vuursteen
Gebeurtenis:

Recente sporen

Typologie: podzols, afwateringsgreppels
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: RVK Zondereigen Lot 2 Massa 9 nr. 90151 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983302 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.