In het kader van de inrichting van handelsruimtes, units en kantoren langs de recent aangelegde Ringlaan te Brecht werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd (3531m²). De ondergrond ter hoogte van het plangebied bestaat uit een matig natte tot matig droge zandbodem met dikke antropogene humus A-horizont. Bodemkaarten geven aan dat plaatselijk ook een podzolbodem aanwezig kan zijn.
Tijdens het onderzoek werden sporen uit verschillende perioden gevonden. De oudste dateren uit de ijzertijd. Waarschijnlijk kunnen twee fasen worden aangeduid binnen de structuren uit deze periode (midden-ijzertijd en midden-/late ijzertijd). Telkens gaat het om bijgebouwen en spiekers. Waarschijnlijk kunnen ze gelinkt worden aan hoofdgebouwen die tijdens eerdere campagnes werden onderzocht (2011 en 2012-’13).
Verschillende sporen uit de nieuwe tijd behoren tot de periferie van een erf. Het gaat vooral om kuilen en paalkuilen. Ook een waterput, behorend tot dit erf, werd onderzocht. Een baardmankruik suggereert een datering omstreeks de 16de – 17de eeuw. Op basis van een pollenanalyse blijkt het landschap rond het plangebied hoofzakelijk ingenomen door heide, grasland, bosschages en akkers. Uit andere fasen konden enkel losse vondsten worden ingezameld. De vondsten uit de late middeleeuwen kunnen in verband worden gebracht met plaggenbemesting binnen het plangebied.
De aanwezigheid van projectielen uit WOII kunnen in verband worden gebracht met een militaire aanwezigheid ten westen van het huidige plangebied en die werd meegenomen tijdens de campagne van 2012-’13.