Groenendijk

Beschrijving

Aan de Groenendijk te Koksijde werden 3 typologisch identieke en op één lijn liggende geschutsplatformen met bijhorende infrastructuur onderzocht. Deze zone werd in 1942 opnieuw militair actief toen de Heeres Küsten Batterie Groenendijk naar hier verhuisde vanaf een locatie 2 kilometer verderop aan de Nieuwpoortsteenweg. De kanonnen van deze batterij (zes Franse, buitgemaakte 15.5 cm K 418 (f) kanonnen) werden allen voorzien van een betonnen, opengeschutsplatform of bedding. Drie van deze platformen, die zich voor de bijhorende vuurleidingbunker bevonden, werden tijdens dit onderzoek deels aangesneden. De diameter van deze beddingen ligt rond ca. 15,4 m en deze bestaan vrijwel geheel uit gegoten beton.

Auteurs: De Brant, Raphaël
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv