Begijnhofstraat 2

Beschrijving

De archeologische site langs de Begijnhofstraat 2 te Diksmuide is een site met een beperkte complexe verticale stratigrafie. Tijdens het kleinschalige onderzoek werd een tiental sporen aangetroffen. De bodem vertoonde op de plaats van de werfingrepen een opgehoogd karakter. De datering van de oudste ophoging (S1) gebeurde op basis van het aardewerk en een 14C-datering vanaf het 4de kwart van de 13de tot het begin van de 14de eeuw. Hiervoor werd mogelijks de moederbodem gedeeltelijk afgetopt. De aangetroffen kelder sneed zich in deze laag in, maar heeft niet meteen een relatie met het huidige Begijnhofgebouw aangezien de oriƫntatie anders is. Resten van de loopgraaf Sofia werden niet aangetroffen. De bodem kende wel een zekere, recente verstoring.
Concluderend kan gesteld worden dat onder de huidige gebouwen een middeleeuwse ophogingslaag werd aangetroffen die op basis van het vondstmateriaal en 14C te dateren is op het tweede kwart van de 13de of het begin van de 14de eeuw. Wellicht moet deze laag gezien worden als een ophogingspakket dat ca. 1270 werd opgevoerd om een laag gelegen gebied verder te ontwikkelen als deel van de stad. Na het bouwrijp maken van dit terrein werd dan het Begijnhof hier opgericht. Niet toevallig dateert de eerste gekende historische verwijzing naar het begijnhof uit 1273. Tegen het midden van de 14de eeuw was dit deel van de stad Diksmuide blijkbaar ook in die mate van belang dat beslist werd om dit mee op te nemen binnen de nieuwe stadsomwalling van 1359. De kelder in gele baksteen getuigt van bewoning voorafgaand aan het Begijnhof.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Begijnhof

Datering: eerste helft 20ste eeuw
Typologie: funderingslagen, muurresten

Beschrijving:
De lagen en funderingen die zich boven de laatmiddeleeuwse ophogingslaag bevinden, zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan de herbouw van het Begijnhof na de Eerste Wereldoorlog.

Kelder

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: kelders

Beschrijving:
De kelder die doorheen de laatmiddeleeuwse laag snijdt en die opgebouwd werd uit gele baksteen, valt te
dateren tussen de 14de en 18de eeuw.

Laatmiddeleeuwse ophogingslaag

Datering: late middeleeuwen
Typologie: ophogingslagen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk)

Beschrijving:
De aangetroffen ophogingslaag kan mogelijk gelinkt worden aan een aangevoerd pakket om het terrein bouwrijp te maken om er het Begijnhof te bouwen. Datering: 4de kwart van de 13de tot het begin van de 14de eeuw.